Korelace mezi vývojem HDP a výdaji na zdraví v zemích V4 - Jelínková, Karolína; Chytil, Zdeněk, 1949-; Brožová, Dagmar, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Práce se zabývá vlivem HDP na výdaje na zdraví v zemích Visegrádské čtyřky. Definuje pojem zdraví jako důležitou součást lidského kapitálu a objasňuje jeho roli v otázce ekonomického růstu. Dále se zaobírá rozborem jednoho z hlavních determinantů zdraví, a to výdaji na zdraví. Praktická část se zaměřuje na analýzu vlivu HDP na celkové výdaje na zdraví a důchodové elasticity zdravotní péče v zemích Visegrádské čtyřky v letech 2000-2017. Pro odhad důchodové elasticity zdravotní péče v těchto zemích byl použit model s fixními efekty. Výsledky ukázaly, že 1 % nárůst HDP na hlavu vyvolal průměrně ve všech zemích zvýšení celkových výdajů na zdraví na hlavu o 0,80 %. Práce nakonec potvrdila obě stanovené hypotézy, tedy pozitivní vliv HPD na celkové výdaje na zdraví v zemích V4 a důchodovou elasticitu zdravotní péče menší než 1.
Vedoucí práce: Zdeněk Chytil
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses