Komparace penzijních systému České republiky a Austrálie k roku 2019 - Doležel, Radovan; Klement, Josef, 1990-; Morda, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Bakalářská práce se zabývá komparací penzijních systémů České republiky a Austrálie, s cílem navrhnutí doporučení pro český penzijní systém. Práce je založena na využití metody literární rešerše, analýzy demografických a socioekonomických ukazatelů a SWOT analýzy. Obě země budou v budoucnosti čelit nepříznivému demografickému vývoji, i když u Austrálie se očekává mírnější vývoj. Český penzijní systém je postaven na průběžně financovaném 1. pilíři, zatímco australský sytém prošel v 90. letech významnou reformou, která výrazně posílila soukromý 2. pilíř založený na povinných příspěvcích zaměstnavatelů. Z analýzy vyplývá, že aktuálně český systém poskytuje vyšší čistý penzijní náhradový poměr než ten australský, nicméně lze očekávat, že se tato situace postupem času bude obracet. Australský penzijní systém je lépe ochráněn proti trendu stárnutí populace, a ještě chvíli potrvá, než se do penzijního náhradového poměru promítnou jeho změny v plné výši. Naopak český systém není proti stárnutí populace dobře zabezpečen a jeho reforma by byla vhodná. Hlavními doporučeními pro český penzijní systém jsou především znovuzavedení 2. pilíře a posílení výše příspěvků ve 3. pilíři.
Vedoucí práce: Josef Klement
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses