Fiskální pravidla ve vybraných zemích EU a jejich efekt na stav veřejného dluhu v posledních dvou dekádách - Pek, Daniel (2020)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem zavedení fiskálních pravidel na stav veřejného dluhu v posledních dvou dekádách ve vybraných zemích Evropské unie. Teoretická část se skládá ze čtyř kapitol, přičemž první kapitola se zabývá fiskální politikou obecně a vymezení pojmu veřejný dluh, druhá kapitola popisuje fiskální pravidla, třetí kapitola představuje Maastrichtská kritéria a poslední kapitola uvádí pohled školy veřejné volby na vládní výdaje. Praktická část v první kapitole nejprve vývoj veřejného dluhu ve vybraných zemích, jimiž jsou Česká republika a Dánsko. Následně uvádí důvody pro zavedení fiskálních pravidel ve vybraných zemích, a rovněž představuje jejich fiskální rámec. Jsou představena konkrétní fiskální pravidla ve vybraných zemích a je provedena analýza vlivu zavedení fiskálních pravidel na stav veřejného dluhu. Z této analýzy vyplývá, že samotné zavedení fiskálních pravidel nezajistí alespoň nezhoršující se situaci výše veřejného dluhu. Nebyla nalezena ani negativní korelace mezi počtem fiskálních pravidel a výší veřejného dluhu. Z poslední analýzy bylo vyvráceno, že zavedení fiskálních pravidel způsobují negativní tempo růstu HDP. Tím byl naplněn stanovený cíl práce. Práce poskytuje informace o vývoji zmíněných makroekonomických ukazatelů po zavedení fiskálních pravidel pro země zvažující zavedení fiskálních pravidel, které se obávají případného negativního dopadu. Práce rovněž na základě analýzy uvádí optimální počet fiskálních pravidel.