Fiskální pravidla ve vybraných zemích EU a jejich efekt na stav veřejného dluhu v posledních dvou dekádách - Pek, Daniel; Škoda, Jiří; Bednář, Milan, 1991-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem zavedení fiskálních pravidel na stav veřejného dluhu v posledních dvou dekádách ve vybraných zemích Evropské unie. Teoretická část se skládá ze čtyř kapitol, přičemž první kapitola se zabývá fiskální politikou obecně a vymezení pojmu veřejný dluh, druhá kapitola popisuje fiskální pravidla, třetí kapitola představuje Maastrichtská kritéria a poslední kapitola uvádí pohled školy veřejné volby na vládní výdaje. Praktická část v první kapitole nejprve vývoj veřejného dluhu ve vybraných zemích, jimiž jsou Česká republika a Dánsko. Následně uvádí důvody pro zavedení fiskálních pravidel ve vybraných zemích, a rovněž představuje jejich fiskální rámec. Jsou představena konkrétní fiskální pravidla ve vybraných zemích a je provedena analýza vlivu zavedení fiskálních pravidel na stav veřejného dluhu. Z této analýzy vyplývá, že samotné zavedení fiskálních pravidel nezajistí alespoň nezhoršující se situaci výše veřejného dluhu. Nebyla nalezena ani negativní korelace mezi počtem fiskálních pravidel a výší veřejného dluhu. Z poslední analýzy bylo vyvráceno, že zavedení fiskálních pravidel způsobují negativní tempo růstu HDP. Tím byl naplněn stanovený cíl práce. Práce poskytuje informace o vývoji zmíněných makroekonomických ukazatelů po zavedení fiskálních pravidel pro země zvažující zavedení fiskálních pravidel, které se obávají případného negativního dopadu. Práce rovněž na základě analýzy uvádí optimální počet fiskálních pravidel.
Vedoucí práce: Jiří Škoda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses