Uplatnění absolventů středních a vysokých škol na trhu práce v Libereckém kraji v roce 2020 - Fainová, Lucie (2020)
Cílem této bakalářské práce je vyhodnocení uplatnění absolventů středních a vysokých škol na trhu práce v Libereckém kraji a ověření předpokladu, že nejlepší uplatnění na trhu práce mají absolventi vysokých škol. V teoretické části jsou popsány a definovány pojmy související s trhem práce, lidským kapitálem a vzděláváním. V praktické části se práce zabývá analýzou trhu práce v Libereckém kraji pomocí dat získaných především z Českého statistického úřadu a MPSV. Druhou metodou je analýza dat získaných od respondentů pomocí dotazníkového šetření. Z daných analýz bylo porovnáním skupin středoškoláků a vysokoškoláků zjištěno, že lepší uplatnění mají uchazeči s vysokoškolským vzděláním. Nejhůře uplatnitelnou skupinou jsou pak středoškoláci s výučním listem i maturitou, následovanou středoškolským vzděláním s maturitou (bez vyučení). Práce přináší budoucím absolventům a novým uchazečům o zaměstnání lepší přehled o aktuální situaci na trhu práce a díky tomu jim může pomoci s rozhodováním o jejich kariéře.