Analýza energetického trhu v České republice s důrazem na úlohu obnovitelných zdrojů od roku 2007 po rok 2019 - Prisčák, Petr (2020)
Bakalářská práce se zabývá problematikou obnovitelných zdrojů a jejich úlohou v rámci energetického trhu v České republice. V teoretické části práce jsou vymezeny základní pojmy související s problematikou, zákonná úprava energetického trhu a obnovitelných zdrojů v rámci české a evropské legislativy. Praktická část se za účelem splnění stanoveného cíle s využitím statisticko-analytické a komparační metody zaměřuje na rekognoskaci zdrojů obnovitelné energie v České republice, jejich vývoje, aktuálního využití, podpor a v neposlední řadě pracovní produktivity, kde byl vytvořen unikátní vzorec. Práce také porovnává jednotlivé druhy obnovitelných zdrojů dle základních ekonomických veličin, shrnuje hlavní výhody a nevýhody jejich užití a srovnává zmíněné ukazatele s ekonomikami zemí Visegrádské čtyřky. Z analýzy vyplývá, že nejnižšími provozními a investičními náklady disponují fotovoltaické a větrné elektrárny. Z hlediska ekonomické doby životnosti dominují vodní elektrárny. Práce dále přichází mj. na to, že v rámci stanovených cílů podílu výroby energie z obnovitelných zdrojů na spotřebě je nejúspěšnější Česká republika s 15,2 % podílem. Z hlediska pracovní produktivity je na tom nejlépe Slovensko s vyprodukovanými 482 kWh energie na jednoho pracovníka za rok. Obnovitelné zdroje vzhledem ke svému potenciálu a stupňujícímu se nátlaku na světové vůdce snižovat množství emisí budou hrát roli při utváření budoucí koncepce klimaticko-energetické politiky.