Rozhodování absolventů středních škol pro studium na vysoké škole a jejich očekávané uplatnění v porovnání s realitou na trhu práce v České republice v roce 2019 - Muzikář, Michal (2020)
Bakalářská práce se zabývá rozhodováním absolventů středních škol pro studium na vysoké škole a jejich očekávaném uplatnění v porovnání s realitou na trhu práce v České republice v roce 2019. Hlavním cílem je na základě dotazníkového šetření zjistit, podle jakých kritérií a ekonomických faktorů toto rozhodování probíhá. Součástí dotazníku jsou otázky týkající se představ vysokoškolských studentů ohledně mzdy a nalezení zaměstnání po ukončení studia. V práci je rovněž provedena analýza pracovního trhu z hlediska mzdového ohodnocení a nezaměstnanosti, včetně vývoje zájmu o vysokoškolské studium v posledních letech, které ukazuje, že počet přihlášek s výjimkou akademického roku 2019/20 klesá. Mezi studenty převládá odpověď, že chtějí studovat vysokou školu z důvodu očekávané vyšší mzdy. Nástupní hrubou měsíční mzdu si představují nejčastěji v rozmezí 20 000–40 000 Kč, hrubou měsíční mzdu po pěti letech od zaměstnání v hodnotě 30 000–50 000 Kč. Naprostá většina také očekává snadné proniknutí na pracovní trh a nalezení zaměstnání do 3 měsíců od absolvování vysoké školy. Tyto závěry se s realitou na trhu práce povětšinou shodují, pouze u doby nalezení zaměstnání se studenti lehce podceňují. Převládajícím argumentem, proč po ukončení středního vzdělání ve studiu již nepokračovat, je touha začít pracovat.