Analýza trhu práce a jeho specifik v Praze v období 2008-2018 - Kušta, Petr; Zeman, Martin; Zeman, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Tato bakalářská práce analyzuje vývoj trhu práce a jeho specifik v Praze v období 2008 – 2018. Teoretická část je složena ze dvou kapitol, kde první kapitola představuje pohledy na trh práce prostřednictvím významných ekonomických škol od klasické školy až po současnost a druhá kapitola se věnuje problematice nezaměstnanosti. Praktická část obsahuje kapitoly zaměřené na demografickou strukturu, průměrné hrubé mzdy, obecnou míru nezaměstnanosti a počet volných pracovních míst na jednoho nezaměstnaného v Praze v komparaci s Českou republikou. V následujících kapitolách je disproporce mezi hlavním městem a státem zachycena i u vybraných zemí, kterými jsou Německo, Rakousko, Polsko a Slovensko. Z komparace těchto údajů vyplývá závěr, že k podobné disproporci mezi státem a jeho hlavním městem dochází u všech sledovaných ukazatelů s výjimkou obecné míry nezaměstnanosti a s ním spojeným počtem volných pracovních míst na jednoho nezaměstnaného, kde hlavní města Německa a Rakouska vykazují horších výsledků než stát narozdíl od ostatních sledovaných zemí. Práce tak poskytuje jiný pohled na trh práce v hlavních městech, konkrétně jejich kondici v komparaci se zbytkem země.
Vedoucí práce: Martin Zeman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses