Analýza cen nemovitostí v komparaci s průměrnou mzdou v krajských městech České republiky mezi lety 2001 a 2018 - Jeník, Michal (2020)
Dostupnost bydlení v České republice je v posledních letech společensky velmiprobíraným tématem. Důvodem jsou neustále rostoucí ceny a otázka dostupnostinemovitostí pro různé věkové skupiny občanů.Hlavním cílem bakalářské práce je analýza cen nemovitostí v komparaci s průměrnoumzdou v krajských městech České republiky ve sledovaném období mezi lety 2001 až 2018.Je určena vzorová nemovitost - byt, u kterého je stanovena obytná plocha 65 m2a rodinnýdům se stanovenou obytnou plochou 755 m3. Po výpočtu cen vzorových nemovitostí dlekrajů v komparaci se sledovanou průměrnou mzdou z každého kraje docházíme k cenovémuindexu. Index tedy vyjadřuje dostupnost bydlení, pokud budeme financovat nemovitostpouze z vlastních zdrojů.Prvním cílem bakalářské práce je celkový přehled, který pojednává jak moc jepořízení nemovitostí na nemovitostním trhu v průběhu let 2001 – 2018 v České republicedostupné. Druhým cílem je potvrzení nebo vyvrácení hypotézy, zda doba na pořízenívzorové nemovitosti z průměrného příjmu se ve zkoumaném období prodlužuje nebozkracuje.Hypotéza nebyla potvrzena z důvodu stále se zlepšující situace po roce 2008 v celéČeské republice. Pokud se však zaměříme na jednotlivé kraje, dojdeme tak k potvrzeníhypotézy u šesti a k vyvrácení u tří krajů. U zbylých pěti krajů není možné potvrdit či vyvrátithypotézu z důvodu nepotvrzení jedné ze vzorových nemovitostí.