Empirické testování kvantitativní teorie peněz v Zimbabwe - Srp, Daniel; Bednář, Ondřej; Máslo, Lukáš Augustin, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Bakalářská práce se zabývá kvantitativní teorií peněz a její platností na území Zimbabwe mezi lety 2009 až 2018. Výchozím teoretickým konceptem je vývoj kvantitativní teorie peněz obohacená o literární rešerši studií, které se touto problematikou již v minulosti zabývaly. Praktická část se zaměřuje na ekonomický vývoj Zimbabwe a test kvantitativní teorie peněz. Hlavní hypotéza práce, která je formulovaná jako zpožděné proměnné růstu jednotlivých měnových agregátů jsou statisticky signifikantní proměnné vysvětlující růst cenové hladiny i v případě neexistence domácí měny, byla pomocí ekonometrické analýzy potvrzena. Z analýzy vyplývá, že jednotlivé koeficienty jsou statisticky signifikantní v šestém zpoždění v případě (M1). V druhém, třetím a šestém zpoždění v případě (M2) a ve třetím zpoždění v případě (M3).
Vedoucí práce: Ondřej Bednář
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses