Analýza byrokracie ve veřejném sektoru na území České republiky v letech 2008-2018 - Janoušková, Tereza (2020)
Předmětem bakalářské práce je poukázat na poměrně složitý společenský fenomén, jakým je byrokracie. Hlavním předmětem zkoumání je otázka, zda se daří vládám České republiky snižovat byrokracii ve veřejné správě. Jako výchozí zkoumaný orgán je použita Česká správa sociálního zabezpečení. Práce je rozdělena do dvou částí. První je věnována objasnění pojmů byrokracie, „debyrokratizace“ a veřejná správa. Ve druhé jsou popsány dosavadní postupy vlád ke snižování byrokracie, jak ve veřejném sektoru, tak i ve zkoumané instituci. V závěrečné praktické části práce zkoumá vztah mezi počtem zaměstnanců a počtem klientů a dochází k závěru, že zvyšování počtu zaměstnanců není přímo úměrné zvyšování počtu klientů, počet klientů roste rychle. Nedochází tedy k nadměrnému zvyšování byrokracie v počtu úředníků.