Behaviorální ekonomie v hospodářské politice a návrhy jejího využití v České republice pro 20. léta 21. století - Šimon, Martin; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Zamrazilová, Eva, 1961-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Hlavním předmětem bakalářské práce je seznámit čtenáře s možnostmi využití behaviorální ekonomie v dílčích částech hospodářské politiky. V teoretické části práce vysvětluje pojem behaviorální ekonomie a ukazuje jeho výhody oproti neoklasické ekonomii. Dále práce objasňuje základní myšlenky libertariánského paternalismu a metodu „nudge“, která za pomoci behaviorální ekonomie dokáže občany motivovat k jim prospěšným rozhodnutím. Hlavním předmětem praktické části je na základě empirických dat z výzkumů určit, zdali lze pomocí behaviorální ekonomie motivovat občany k racionálnějšímu rozhodnutí ve vybraných oblastech. Zkoumanými oblastmi hospodářské politiky jsou penzijní systém, environmentální politika a zdravotnictví. Konec praktické části dochází k závěru, že správné využití behaviorální ekonomie v hospodářské politice vede k racionálnějším rozhodnutím občanů.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses