Dopady elektronické evidence tržeb zaváděné v České republice v letech 2016-2020 - Penjak, Adam; Pavlíček, Tomáš; Dyba, Karel, 1940-2024; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Práce se zabývá dopady elektronické evidence tržeb, která je zaváděná v České republice mezi lety 2016 až 2020. Výzkum mapuje vývoj a závislost daňového výnosu na elektronické evidenci tržeb. Porovnána jsou data před spuštěním první vlny povinné evidence tržeb, tedy před rokem 2016, s daty pozdějšími. Analýzu dat umožní výroční zprávy Ministerstva financí mezi lety 2011 až 2020. Při určení závislosti mezi daňovým výnosem a elektronickou evidencí tržeb je kladen důraz na vysvětlení důležitých proměnných, jmenovitě na analýzu vývoje tuzemské ekonomiky zahrnující spotřebu domácností a vládních institucí, jakožto hlavní determinant růstu daňového výnosu. Výzkum se mimo dopadů na makroekonomické úrovni zaměřuje na průzkum mezi subjekty, kteří jsou elektronickou evidencí tržeb dotčeni. Pro potřeby výzkumu byl proveden průzkum mezi poplatníky, kterým nastává povinnost evidovat tržby ve čtvrté vlně elektronické evidence tržeb. Při analýze vyzkoumaných dat můžeme pozorovat vyšší úroveň nespokojení dotčených poplatníků, kterým povinnou evidencí tržeb vznikají náklady peněžní i byrokratické.
Vedoucí práce: Tomáš Pavlíček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses