Zdanění firem ve vyspělých zemích - Cink, Tomáš (2020)
Předložená bakalářská práce pojednává o vývoji korporátních daní v zemích OECD od druhé poloviny dvacátého století do roku 2018. Cílem této práce je nastínit aktuální trendy ve zdaňování firem ve světle globalizace a daňové konkurence společně s historickým vývojem vybraných ukazatelů. Těmito ukazateli jsou sazby daně, jako nejviditelnější indikátor úrovně zdanění, a poměr vybraných korporátních daní ku hrubému domácímu produktu nebo celkovým vybraným daním. Pro dosažení cíle budu používat základní metody popisné statistiky. Dle výsledků této práce lze dojít k závěru, že i navzdory trendu snižování statutárních sazeb daně význam korporátní daně v zemích OECD neklesá. V závěrečné části je v krátkosti představena shluková analýza, díky jejímž výsledkům je možné zhodnotit podobnost vývoje ve sledovaných zemích.