Zdanění firem ve vyspělých zemích - Cink, Tomáš; Vítek, Leoš, 1970-; Tepperová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Předložená bakalářská práce pojednává o vývoji korporátních daní v zemích OECD od druhé poloviny dvacátého století do roku 2018. Cílem této práce je nastínit aktuální trendy ve zdaňování firem ve světle globalizace a daňové konkurence společně s historickým vývojem vybraných ukazatelů. Těmito ukazateli jsou sazby daně, jako nejviditelnější indikátor úrovně zdanění, a poměr vybraných korporátních daní ku hrubému domácímu produktu nebo celkovým vybraným daním. Pro dosažení cíle budu používat základní metody popisné statistiky. Dle výsledků této práce lze dojít k závěru, že i navzdory trendu snižování statutárních sazeb daně význam korporátní daně v zemích OECD neklesá. V závěrečné části je v krátkosti představena shluková analýza, díky jejímž výsledkům je možné zhodnotit podobnost vývoje ve sledovaných zemích.
Vedoucí práce: Leoš Vítek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses