Analýza dopadů nízkých úrokových sazeb na hospodaření bank - Kůstka, Jan; Dvořák, Petr, 1960-; Mazáček, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Tato diplomová práce je zaměřena na změny v chování bank v důsledku období nízkých úrokových sazeb. V první části je stručně uvedeno, v jakých oblastech se v bance úrokové sazby projevují a jak řídit s nimi spojená rizika. Dále si přiblížíme okolnosti doprovázející nástup období nízkých sazeb. Následně se na příkladu českého bankovního sektoru pokusíme zjistit, zda došlo s poklesem úrokových sazeb ke změně v chování bank, a to pomocí analýzy jejich aktiv a pasiv. Současně je zkoumán dopad nízkých úrokových sazeb pomocí analýzy výnosů a nákladů. V další části je provedeno srovnání vývoje ekonomických ukazatelů českého bankovního sektoru s bankovními sektory Německa a Řecka. V závěru práce je vytvořen model lineární závislosti čistého úrokového výnosu českého bankovního sektoru na vybraných makroekonomických ukazatelích a objemu jeho aktiv.
Vedoucí práce: Petr Dvořák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses