Aktivizující metody ve výuce ekonomických předmětů - Procházková, Veronika; Berková, Kateřina, 1984-; Holečková, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Diplomová práce se zabývá vlivem aktivizujících metod ve výuce ekonomických předmětů, konkrétně v předmětech ekonomika a účetnictví. Teoretická část pojednává o koncepcích v ekonomickém vzdělávání a přechodu od tradiční koncepce k moderní. Zároveň jsou představeny konkrétní aktivizační metody a zásady, které slouží jako doporučení učitelům při vedení výchovně-vzdělávacího procesu. Praktická část je rozdělena do dvou dílčích částí. V první části, která je věnována studentům, jsou stanoveny výzkumné otázky, nakolik aktivizační metody ovlivňují zapamatování si získaných poznatků, zda aktivizující metody zvyšují motivaci ke studiu ekonomických předmětů a jaké myšlenkové operace jsou použitím aktivizačních metod rozvíjeny. Druhá část, která je zaměřena na učitele, zjišťuje, nakolik jsou aktivizační metody využívány při výuce, jaký přínos učitelé spatřují a jaké jsou nejčastější překážky při využívání aktivizačních metod ve výuce. V závěru práce jsou vyhodnoceny oba dotazníky, zodpovězeny výzkumné otázky a navrhnuta doporučení ke zlepšení efektivity práce.
Vedoucí práce: Kateřina Berková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: učitelství ekonomických předmětů pro střední školy [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses