Kritické zhodnocení konceptu superhrubé mzdy - Linhartová, Tereza (2020)
Cílem diplomové práce je kritické zhodnocení konceptu superhrubé mzdy. Superhrubá mzda je hrubý příjem zaměstnance navýšený o sociální pojistné placené zaměstnavatelem. Superhrubá mzda je aktuálním tématem, jehož počátky sahají do roku 2008, kdy daný koncept vznikl. Od té doby se vedou diskuze, zda je superhrubá mzda jedinečným případem v globálním měřítku nebo zda jsou jiné státy, kde se superhrubá mzda běžně aplikuje. Teoretická část je věnována počátkům konceptu, vývoje v jednotlivých letech a též vnímání konceptu širokou veřejností, jak z pohledu ekonomického, tak právního. Pozornost je věnována mezinárodní aspektům řešených v rámci zavedeného konceptu a jednotlivým modelům stanovení základu daně ve světě. Na základě získaných poznatků je provedeno kritické zhodnocení konceptu na základě vhodně zvolených kritérií vycházejících z teoretické části.