Vliv způsobu financování na terciární vzdělání - Cabálek, Matouš (2020)
Cílem této bakalářské práce je popsat systémy terciárního vzdělávání a způsoby jejich financování ve vybraných zemích a zjistit, zda má způsob financování vliv na terciární vzdělávání. Je analyzována korelace mezi způsobem financování a úspěšností studentů a dále mezi jednotlivými charakteristikami daných vysokoškolských systémů (nezaměstnanost absolventů, mzdová prémie absolventů, podíl vysokoškolsky vzdělaných obyvatel na populaci dané země a úspěšnost vysokoškolských studentů)Na základě statistické analýzy a zjištěné pozitivní korelace má způsob financování vliv na úspěšnost studentů. Dále mezi mzdovou prémií vysokoškolských absolventů a jejich zastoupením v populaci byla zjištěna negativní korelace stejně jako mezi rozdílem v míře nezaměstnanosti vysokoškolsky a středoškolsky vzdělaných lidí a mezi podílem vysokoškolsky vzdělaných lidí v populaci.