Elektronická preskripce v kontextu elektronizace českého zdravotnictví v letech 2009 až 2021 (cost-benefit analýza) - Mračková, Lenka (2020)
Cílem práce je prostřednictvím cost-benefit analýzy (CBA) zjistit, zda bude systém elektronické preskripce v ČR (eRecept) generovat do roku 2021 vyšší přínosy pro zdravotní systém než náklady doposud vynaložené na jeho vytvoření a provoz (v letech 2009 až 2021), a jak tento výsledek může přispět k finanční udržitelnosti českého zdravotnictví. Teoretická část práce představuje základní pojmy a ekonomické teorie v oblasti zdravotnictví a jeho elektronizace (eHealth) a shrnuje dosavadní poznání o přínosech elektronické preskripce léčiv. Praktická část charakterizuje zdravotní systém ČR a vliv demografického stárnutí obyvatel na výdaje na zdravotní péči. Popisuje a hodnotí systém eRecept, predikuje jeho budoucí vývoj a kvantifikuje náklady a přínosy systému eRecept v letech 2009 až 2021. Z provedené CBA vyplývá, že celkový finanční dopad systému eRecept v letech 2009 až 2021 představuje čistý společenský přínos ve výši 3,9 mld. Kč. V roce 2021 by měl systém eRecept přinést úsporu ve výši 0,6 % celkových výdajů na zdravotní péči v ČR (2,7 mld. ze 483 mld. Kč) a potenciálně tak i do budoucna přispět k finanční udržitelnosti českého zdravotnictví.