Analýza připravenosti České republiky na přijetí Eura v roce 2018 ve srovnání se Slovenskem z roku 2005 - Beneš, Jiří; Štěpánek, Pavel; Maule, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Diplomová práce se zabývá otázkou připravenosti České republiky na zavedení společné evropské měny euro. Nejdříve je v práci představen vývoj Hospodářské a měnové unie v prostředí Evropy a jsou blíže vymezena nominální konvergenční kritéria stanovená Maastrichtskou smlouvou. Následně je popsána teoretická koncepce ekonomické integrace a teorie optimální měnové oblasti, která slouží k formování indikátorů reálné konvergence. Poté je uveden proces zavedení eura ve Slovenské republice, neboť slovenský příklad je užit v komparaci v hlavní části práce. Analýza připravenosti České republiky na přijetí eura obsažená v praktické části práce se dělí na tři podkapitoly. Zatímco míra plnění nominálních konvergenčních kritérií vypovídá o relativně dobré úrovni připravenosti, z analýzy ekonomické sladěnosti vyplývá, že ČR nedosahuje dostatečné reálné konvergence k zemím eurozóny. Komparace se stavem připravenosti Slovenské republiky na přijetí eura před vstupem do ERM II pak přináší jiný úhel pohledu na danou problematiku, ale navzdory tomu, že z porovnání vychází lépe připravenost České republiky, vlivem přetrvávajícího nedostatečného plnění kritérií reálné konvergence nelze říci, že by Česká republika byla zcela připravena na přijetí společné měny.
Vedoucí práce: Pavel Štěpánek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses