Zdanění příjmů korporací v Evropské unii - Cao, Vilém (2020)
Tato bakalářská práce se zabývá zdaněním příjmů korporací v zemích Evropské unie v kontextu možné harmonizace jednotlivých prvků této daně a problémem přesunu zisků společností do zemí s nízkou sazbou daně. Cílem této práce je zjistit efektivní sazbu daně vybraných zemí Evropské unie a metodou komparativní analýzy přijít na odlišnosti v daňových systémech. První kapitola je zaměřena na srovnávání korporátní daně jednotlivých zemí EU podle určitých kritérií a následnému výběru zemí pro komparaci. Druhá kapitola popisuje daňové systémy vybraných zemí, konkrétně České republiky, Francie a Irska. Poslední kapitola obsahuje modelový příklad, jehož řešení ilustruje nejpodstatnější odlišnosti v korporátním zdanění ve sledovaných zemích a poukazuje na přesun zisků.