Možný vývoj automobilového průmyslu v ČR v letech 2020-2030 s ohledem na evropské emisní normy EU a jeho dopad do veřejných financí ČR - Kolařík, Matěj (2020)
Tato diplomová práce se zabývá automobilovým průmyslem v ČR, jenž zde představuje důležité průmyslové odvětví. Evropský automobilový průmysl je aktuálně ovlivněn nejenom pandemií koronaviru, ale především novými evropskými emisními normami, které jsou v účinnosti od 1.ledna roku 2020. Cílem práce je zformulovat doporučení pro podporu rozvoje elektromobility a vyčíslit případné dopady na veřejné finance v letech 2020-2030 na základě scénářů možného vývoje elektromobility s využitím současné praxe uplatňované v evropských zemích. Teoretická část práce analyzuje pojem externalit, zabývá se vývojem rámcové enviromentální politiky a nařízením o emisních limitech pro nově vyrobená osobní a lehká užitková vozidla. Součástí je též přehled využívaných podpor elektromobility v evropských zemích. V praktické části je vytvořen základní model vývoje automobilového průmyslu spolu s využitím realistické a optimistické předpovědi možného rozšíření elektromobilů v ČR mezi lety 2020-2030 a s využitím scénářů podpor inspirovaných Německem, Nizozemím a Norskem. Hodnocena byla i míra přizpůsobení automobilového průmyslu v ČR požadavkům rozvoje elektromobility spolu s možnými dopady na veřejné finance. Na základě výsledku analýzy je doporučena implementace plošné podpory na pořízení elektromobilu. Současně je navržena úprava výše poplatků při registraci osobního vozidla a způsobu jeho výběru. Posledním doporučením je úprava a rozšíření výběru silničních daní jako kompenzační zdroj za budoucí pokles výnosů ze spotřebních daní z benzínu a nafty