Bankovní záruky a dokumentární akreditivy - Nguyen, Petr (2020)
Tato bakalářská práce pojednává o problematice bankovních záruk a dokumentárních akreditivů v rámci bankovních zajišťovacích instrumentů, které spadají do bankovní oblasti Trade Finance. Tyto instrumenty slouží k zajištění závazků vyplývajících z obchodních vztahů v tuzemském i mezinárodním obchodě a tím redukují či dokonce eliminují rizika vzniklá v důsledku zvýšené nedůvěry a nejistoty v obchodních vztazích. Cílem této práce je teoreticky komparovat tyto bankovní zajišťovací instrumenty, vyvodit jejich společné znaky či odlišné znaky a dále analyzovat jejich vývoj za období 2012 až 2018 pomocí desagregace na dílčí vývoje dle určitých kritérií, jimiž jsou např. konkrétní typy daných zajišťovacích instrumentů, délka platnosti či jejich teritoriální působnost.