Taxonomie pro účetní závěrky v ČR - Miška, Ludvík (2020)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou jednotné taxonomie pro účetní závěrky. Jedná se o multidisciplinární téma a vysvětluje v něm základy XML a XBRL. Taxonomie XBRL IFRS, respektive XBRL ESEF, popisuje podrobněji. Uvádí historii a výhody XML a jednotlivých taxonomií. Následně je v práci navrženo vlastní řešení vytvoření a zavedení taxonomie pro účetní závěrky splňující české předpisy. Jako základ je zvolena ESEF taxonomie a v rámci ní jsou tvořeny nové elementy pro potřeby české taxonomie. Následně hodnotí aktuální stav předávání dat v České republice a navrhuje nové řešení, které vytěží maximum z výhod jednotné taxonomie XBRL.