Použití XBRL pro vykazování účetních závěrek v ČR - Hajšmanová, Lenka; Mejzlík, Ladislav, 1961-; Křivanec, Oto; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Diplomová práce se zabývá potenciálním využitím jednotné taxonomie XBRL pro vykazování účetních závěrek v České republice. V teoretické části jsou uvedeny informace o formátech XML a taxonomii XBRL. Dále teoretická část popisuje současné postupy při předávání účetních dat a účetních závěrek, zveřejňování účetních závěrek v obchodním rejstříku a související požadavky České republiky i Evropské unie. Na konci teoretické části je provedeno zhodnocení současného stavu předávání a zveřejňování účetních dat, který je vyhodnocen jako neefektivní. Na základě uvedených zjištění jsou sepsány argumenty pro a proti implementaci XBRL do českého výkaznictví. Praktická část navrhuje, mimo jiné, vytvořit vlastní taxonomii XBRL ČR, datový sklad a upravit legislativu, což jsou kroky nutné k zavedení XBRL pro potřeby předávání a zveřejňování účetních závěrek v ČR. Zároveň jsou uvedeny výdaje související s tímto procesem a následně přínosy plynoucí z využití jednotné taxonomie. Závěrem diplomové práce je evaluace výhodnosti implementace XBRL v České republice.
Vedoucí práce: Ladislav Mejzlík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses