Analýza reálné české účetní závěrky pro účely použití IFRS - Němečková, Klára (2020)
Diplomová práce popisuje proces přeměny účetních informací v rámci změny účetního systému. Konkrétně se jedná o převod účetních dat reálné společnosti, která tvoří výkazy v souladu s českými účetními předpisy, do podoby odpovídající Mezinárodním standardům účetního výkaznictví (IFRS). V teoretické části jsou popsány zejména standardy využívané pro úpravu informací v praktické části. Pro aplikaci v praktické části byl zvolen výkaz o finanční situaci, kde jsou jednotlivé položky rozvahy analyzovány a přetvořeny do podoby požadované IFRS. Výstupem práce je modelovaný výkaz o finanční situaci, doplněný podrobnými popisy v komentářích. V poslední části práce je identifikován dopad přeměny účetních informací na vybrané finanční ukazatele, jejichž výše je porovnána s predikcemi Rady pro mezinárodní účetní výkaznictví IASB.