Zdanění letecké dopravy - Křišťanová, Nikola (2020)
Tato bakalářská práce se věnuje zdanění letecké dopravy a dopadem letecké dopravy na enviromentální prostředí. Jedním z cílů práce byla rešerše letecké daňové legislativy na celosvětové úrovni a její současné přenesení do národní legislativy. Bylo zjištěno, že Česká republika přebrala do svých zákonů veškerá daňová ustanovení ze světové legislativy pouze s nepatrnými výjimkami. Po rozboru národní legislativy následovalo zobrazení vybraných nákladů leteckých společností. Stěžejním cílem práce bylo zjistit, jak zdanění může ovlivnit leteckou dopravu. V provedené případové studii byly na konkrétním letu zdaněny vybrané náklady, které jsou v praxi osvobozeny od daně (spotřební daně nebo daně z přidané hodnoty). Tato případová studie ukázala zřetelné zvýšení břemena nejenom na straně letecké společnosti, ale současně i na straně pasažéra, kterému by byly tyto dodatečné náklady zohledněny v ceně letenky.