Insurance linked securities a jejich využití při tvorbě portfolia - Borovka, David (2020)
Bakalářská práce se zabývá kategorií aktiv známých jako Insurance linked securities se zaměřením na katastrofické dluhopisy. První část věnovaná základním konstrukčním prvkům těchto instrumentů je následována východisky a teoretickými principy tvorby portfolia obsahující vzorce ke kvantifikaci jeho charakteristik. Ve stěžejní části práce je následně vytvořena množina portfolií s katastrofickými dluhopisy, akciemi a dluhopisy a proces je dále replikován při zahrnutí zlata a nemovitostního fondu jako alternativních diverzifikačních aktiv portfolia místo katastrofických dluhopisů. Výsledky a následná analýza potvrzuje výhodnost katastrofických dluhopisů jako složky investičního portfolia ve srovnání se zmíněnými diverzifikačními alternativami.