Bankovní unie - regulatorní pravidla v rámci EU - Lukeš, Dan (2020)
Bakalářská práce si klade za cíl popsat vznik bankovní unie, vysvětlit podobu jednotlivých pilířů a funkčnost mechanismů, které mají za cíl sjednocení regulatorních a dohledových praktik v eurozóně. Předkrizový přístup k regulaci byl z dnešního pohledu naprosto nedostatečný, proto se následující text snaží na konkrétních případech vysvětlit důvody pro aktuální podobu bankovní unie, které zajišťuje efektivní a bezpečné fungování jednotného trhu. Závěr práce se věnuje chybějícímu pilíři unie, jeho navrhované podobě a překážkám bránícím v jeho dokončení.