Odvodové zatížení poskytování ubytování ve sdílené ekonomice - Bláha, Martin (2020)
Záměrem této bakalářské práce je přiblížit problematiku poskytování ubytování prostřednictvím nejvýznamnější digitální platformy Airbnb, obecně vnímané, jako hlavní představitel sdílené ekonomiky v oblasti ubytování. Předmětem teoretické části je charakterizace sdílené ekonomiky, historie a vývoj platformy Airbnb. Dále se práce zaměřuje na analýzu zákonných povinností poskytovatelů ubytování podle platné legislativy České republiky a podle stanoviska Generálního finančního ředitelství ČR. V praktické části je představena problematika poskytování ubytování na sledované platformě různými subjekty, a to přímo vlastníkem jednotky nebo zprostředkovatelem – realitní společností. Závěrem jsou zhodnoceny dopady jednotlivých forem poskytování ubytování z pohledu dosahovaných příjmů a zákonného odvodového zatížení.