Analýza P2P úvěrových platforem z pohledu investora - Nguyenová, Nhan (2020)
Diplomová práce se zabývá vývojem P2P úvěrových platforem. Snaží se srozumitelně popsat systém fungování platforem tak, aby mu porozuměl i začínající investor. Práce je rozdělena do tří částí, kde v první je popsán vývoj, jak obecně P2P úvěrování funguje a je nutno podotknout, že každá platforma funguje jinak. Dále se práce zabývá legislativním rámcem, výhodami, nevýhodami a možnými riziky plynoucí z obchodování na platformách. Součástí práce je analytická část, ve které je kladen důraz na dvě platformy, a to Mintos a Zonky. Dále jsou navrženy investiční strategie a doporučení pro investory a v neposlední řadě se práce také věnuje současné pandemické situaci Covid-19 a zkoumá její vliv na rozhodování investorů, a zda je existence P2P úvěrových platforem v ohrožení.