Administrativní náklady zadávání veřejných zakázek u vybraných veřejných zadavatelů - Hanušová, Marie; Pavel, Jan, 1978-; Vítek, Leoš, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Diplomová práce se zabývá administrativními náklady zadávání veřejných zakázek v obcích. Teoretický rámec obsahuje představení veřejných zakázek, transakčních nákladů včetně nastínění vývoje jejich zkoumání a charakteristiku obcí, které jsou vybranými veřejnými zadavateli této práce. Analýza provedená v praktické části vychází z dat získaných v rámci dotazníkového šetření. Výsledkem analýzy je kvantifikace celkových administrativních nákladů vynaložených obcemi v roce 2018. Jejich absolutní hodnota činí za všechny zkoumané obce 45 943 220 Kč. V přepočtu se jedná o 0,94 % z hodnoty nadlimitních a podlimitních veřejných zakázek. Při zahrnutí zakázek malého rozsahu činí výsledek 0,74 % z hodnoty veřejných zakázek. Dále byly zkoumány faktory, které výši administrativních nákladů ovlivňují. Jako významné faktory ukázala provedená regresní analýza počet zadaných veřejných zakázek a skutečnost, zda obec využila v rámci zadávacího procesu externí firmy.
Vedoucí práce: Jan Pavel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses