Analýza dopadu nových pravidel IFRS pro leasingy - Husová, Lenka (2020)
Tato práce se zabývá dopadem implementace nového standardu pro vykazování leasingů dle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS). V první části práce seznamuje s pravidly pro vykazování leasingů dle IFRS 16, dále pak stručně připomíná pravidla dle IAS 17. Ve třetí kapitole práce jsou shrnuty studie zaměřené na očekávaný dopad implementace IFRS 16 do účetních pravidel a jeho významnost. Na základě těchto studií byly vybrány dvě odvětví pro podrobnější analýzu – konkrétně telekomunikace a letecké společnosti. Cílem práce pak bylo na zástupcích z odvětví telekomunikací a aerolinií potvrdit či vyvrátit významnost dopadu IFRS 16. U těchto dvou odvětví se očekával velmi významný dopad na účetní výkazy společností. U zástupců telekomunikačních společností je významnost dopadu potvrzena, u zástupců leteckých společností byl pozorován mírnější dopad, než bylo očekáváno.