Ekonomické dopady přímé demokracie (se zaměřením na vystoupení Velké Británie z EU) - Popov, Ondřej (2020)
Bakalářská práce se zabývá přímou demokracií a jejími následky a dopady na společnost, státy i jednotlivce. Jejím cílem je nalézt, popsat a zhodnotit přímé a nepřímé dopady přímé demokracie. Konkrétně se práce zaměřuje na fenomén „Brexit“. Na jeho příkladu zabíhám do podrobností celého procesu lidové volby, která si zvolila odchod Spojeného království z EU. Teoretická část práce popisuje aparáty přímé demokracie, její negativa a pozitiva. Vysvětluji v ní také pojem racionálního voliče, jakým způsobem dochází při aktu volby ke zvážení jeho pro a proti. V praktické části úspěšně dokazuji prozatímní negativní dopady Brexitu na nepříznivém vývoji kurzu, růstu cen ve zdravotnictví i na trhu s potravinami a také na samotných nákladech referenda. V práci též hovořím o nepřímých negativních dopadech, které lze však těžko přesně určit s přihlédnutím na fakt, že je Spojené království stále v procesu vyjednávání s EU. Popisuji také celý proces Brexitu a následně k zjištěným ekonomickým dopadům přidávám i vysvětlení několika společenských dopadů, které budou mít vliv na budoucnost Skotska či Irska.