Ekonomické dopady přímé demokracie (se zaměřením na vystoupení Velké Británie z EU) - Popov, Ondřej; Louda, Tomáš, 1955-; Matula, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Bakalářská práce se zabývá přímou demokracií a jejími následky a dopady na společnost, státy i jednotlivce. Jejím cílem je nalézt, popsat a zhodnotit přímé a nepřímé dopady přímé demokracie. Konkrétně se práce zaměřuje na fenomén „Brexit“. Na jeho příkladu zabíhám do podrobností celého procesu lidové volby, která si zvolila odchod Spojeného království z EU. Teoretická část práce popisuje aparáty přímé demokracie, její negativa a pozitiva. Vysvětluji v ní také pojem racionálního voliče, jakým způsobem dochází při aktu volby ke zvážení jeho pro a proti. V praktické části úspěšně dokazuji prozatímní negativní dopady Brexitu na nepříznivém vývoji kurzu, růstu cen ve zdravotnictví i na trhu s potravinami a také na samotných nákladech referenda. V práci též hovořím o nepřímých negativních dopadech, které lze však těžko přesně určit s přihlédnutím na fakt, že je Spojené království stále v procesu vyjednávání s EU. Popisuji také celý proces Brexitu a následně k zjištěným ekonomickým dopadům přidávám i vysvětlení několika společenských dopadů, které budou mít vliv na budoucnost Skotska či Irska.
Vedoucí práce: Tomáš Louda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses