Analýza hospodaření vybraných politických stran a politických hnutí - Ptáčková, Kristýna (2020)
Diplomová práce ve své úvodní části vymezuje nestátní neziskové organizace, které se v mnoha ohledech liší od výdělečných organizací. Předmětem práce je komplexní analýza hospodaření vybraných politických stran a politických hnutí aktuálně zastoupených v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky. Především je rozebráno hospodaření politických stran a hnutí se zvláštním zřetelem na financování těchto organizací. Celá práce se opírá o zákon č. 424/1991 Sb., který v roce 2016 prošel rozsáhlou novelou, a pro politické strany a hnutí to představuje nové povinnosti, které jsou podrobně v práci rozebrány. Praktická část se především zaměřuje na analýzu účetních závěrek jednotlivých politických stran a hnutí za poslední tři roky a hodnotí jejich financování.