Modelování rizika předčasného splacení hypotečního úvěru pomocí dataminingu - Trgiňová, Lenka; Witzany, Jiří, 1966-; Budská, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Diplomová práce se zabývá analýzou rizika předčasného splacení hypotečního úvěru . Samotné předčasné splacení hypotečního úvěru v sobě kombinuje více druhů rizik kterým komerční banky běžně čelí. Jedná se především o riziko kreditní, úrokové a likvidní. Diplomová práce popisuje nejprve jednotlivě tato rizika a jejich provázanost v rámci rizika předčasného splacení úvěru, jakož i regulatorní zastřešení v podobě Basel III a IFRS 9. V další kapitole se autorka zaměřuje na problematiku hypotečních úvěrů, jejich princip a ověřování bonity žadatelů o úvěr, ať už se jedná o doporučené parametry ze strany České národní banky či o interní skóringové systémy. Třetí část diplomové práce je věnována principům data miningu, především z pohledu jeho využití v bankovnictví. Praktická část zahrnuje postup analýzy rizika předčasného splacení hypotečního úvěru na základě reálných dat komerční banky. Cílem diplomové práce je na základě predikce vyhodnotit klíčové faktory, které jsou rozhodující pro předčasné splacení hypotečního úvěru v rámci jednotlivých hypotečních trhů.
Vedoucí práce: Jiří Witzany
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses