Analýza názorů populace ČR na zavedení uhlíkových daní - Hlaváč, Jan; Vítek, Leoš, 1970-; Pavel, Jan, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Bakalářská práce se věnuje podpoře zavedení uhlíkové daně v České republice. První část práce si klade za cíl souhrnně pojmout problematiku uhlíkové daně od příčin potřeby jejího zavedení až po dosavadní výzkum v oblasti vlivů působících na přijatelnost zdanění uhlíku. Zaměřuje se na řešení negativní externality vznikající budoucím generacím z důvodu globálního oteplování a identifikaci hlavních vnímaných negativit daně z uhlíku, které vedou k odporu jejího zavedení. Dále se práce věnuje identifikaci faktorů ovlivňující přijatelnost nástrojů politik, a to jak osobních charakteristik, tak atributů politik a konkrétních forem navržených nástrojů. V další části jsou představeny preferenční logitové modely využité v ekonometrické analýze a data použitá pro analýzu. Výsledky analýz a diskuse práci uzavírají. Cílem práce je analyzovat vliv faktorů politiky na přijatelnost uhlíkové daně jako jedné z možných forem řešení problému globálního oteplování a nalezení jejího vhodného nastavení v České republice. Zjišťuji, že Češi jsou ochotni přijmout uhlíkovou daň, která by zvýšila jejich měsíční náklady až o 1 655 Kč v případě, že by vyvolané náklady byly distribuovány podle emisí a dodatečné příjmy byly využité na vylepšení veřejných služeb. Identifikuji také tři různé segmenty v populaci, u kterých se výrazně liší preference pro mitigační politiku a zavedení uhlíkové daně zvláště.
Vedoucí práce: Leoš Vítek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses