Rozpočtový proces obcí na Slovensku - Pelach, Matej; Sedmihradská, Lucie; Hulínský, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Súčasťou veľkej reformy verejnej správy, ktorá prebiehala na slovenskom území od začiatku tisícročia je zmena v procese tvorby obecného rozpočtu. Programové rozpočtovanie so sebou prinieslo množstvo inovácií, ktoré sa stali zrazu pre všetky obce záväzné. Hlavným cieľom predkladanej bakalárskej práce je popísať a analyzovať dopad reformy verejnej správy v procese tvorby lokálnych programových rozpočtov v slovenskom okresnom meste. Následne poukázať na zmeny v riadení územných samospráv a v praxi zhodnotiť kvalitu ich zvládnutia. K dosiahnutiu cieľa práca používa kvalitatívnu analýzu rozpočtového procesu vybranej municipality – Dolného Kubína. Dáta použité v práci pochádzajú z verejne dostupných dokumentov samosprávy a približujú praktické využívania nástrojov programového rozpočtovania. Výsledkom práce je zistenie, že Dolný Kubín je možné zaradiť medzi obce, ktoré úspešne implementovali programové rozpočtovanie do procesu finančného riadenia samosprávy. Dôvodom je určovanie cieľov a zámerov v súlade s realitou a možnosťami obce.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses