Vývoj vzájemného obchodu mezi USA a SSSR v sedmdesátých a osmdesátých letech 20. století - Pešek, Jan (2020)
Cílem této práce je analyzovat zahraniční obchod mezi Spojenými státy americkými a Sovětským svazem v období sedmdesátých a osmdesátých let dvacátého století. První část práce je věnována vývoji vzájemných obchodních vztahů a dále deskripci ekonomické a politické situace v USA a SSSR v dané době. Druhá část práce poskytuje analýzu konkrétního vývoje struktury a objemu zahraničního obchodu na pozadí konkrétních zahraničněpolitických událostí. Práce potvrzuje hypotézu, že v průběhu sedmdesátých a osmdesátých let docházelo mezi oběma státy ke změnám zahraničního obchodu v přímé souvislosti s aktuálními zahraničněpolitickými vztahy obou zemí.