Účetní a daňové dopady zaměstnaneckých benefitů - Líbal, Denis; Randáková, Monika, 1966-; Šindelář, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Cílem této práce je popsat problematiku daňových a účetních dopadů zaměstnaneckých benefitů a jejich daňové výhodnosti pro zaměstnance i pro zaměstnavatele. První dvě kapitoly jsou čistě teoretické, z nichž první se věnuje významu benefitů a jejich dělení, druhá pak daňovým dopadům v obecné rovině na obou stranách právního vztahu. Ve třetí kapitole je rozebráno 5 nejčastěji v praxi využívaných benefitů, vymezena je legislativa, dle které se stanovují daňové režimy, a jako praktická část je uveden u každého benefitu modelový příklad, na kterém je demonstrována výhodnost jeho poskytnutí a také znázorněno zaúčtování operací s tím souvisejících. Čtvrtá kapitola pak představuje návrhy na změny legislativy, které by mohly mít dopad na výši úspory z benefitu. Výsledkem zpracovaných modelových příkladů je zjištění, že úspora díky poskytnutému benefitu může dosahovat řádově tisíců korun ročně na obou stranách pracovněprávního vztahu, záleží však na tom, zda je poskytnut peněžní či nepeněžní formou, a také na zákonem stanovených podmínkách, které se mohou lišit v závislosti na konkrétním případu.
Vedoucí práce: Monika Randáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses