Kalkulace nákladů v zakázkové činnosti - Dvořáková, Klára (2020)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou kalkulací nákladů v zakázkové činnosti a vyhodnocení ziskovosti zakázek. V teoretické části jsou představeny náklady a jejich členění, dále pak představení kalkulací s hlavní pozorností na přirážkové kalkulaci. Aplikační část pak představuje aktuální řešení kalkulací nákladů ve společnosti SLUNAP, s. r. o. a navrhuje možné způsoby optimalizace alokace nákladů využitím sazby na hodinu práce nebo s využitím metody poměrových čísel. Dále je navrženo rozšíření kalkulačního vzorce. Poslední kapitola je pak věnována vyhodnocení zakázek a vysvětlení, proč se skutečný zisk liší od ziskové přirážky.