Účetní a daňové dopady režimu přenesené daňové povinnosti v ČR - Kunc, Ondřej; Randáková, Monika, 1966-; Zelenková, Marie, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Cílem bakalářské práce je přiblížit pojem přenesení daňové povinnosti daně z přidané hodnoty v rámci Evropské unie. Zároveň tato práce ukazuje účetní a daňové dopady a povinnosti, jako je vyplňování daňových přiznání a hlášení. Jelikož režim přenesení daňové povinnosti slouží i jako nástroj proti daňovým únikům, zvláštní pozornost je věnována podvodům na dani z přidané hodnoty, konkrétně kolotočovým podvodům. Nejprve je vysvětlena základní problematika daně z přidané hodnoty, její právní vymezení v České republice a v Evropské unii a související základní pojmy. Dále následuje popis běžného plnění a plnění v režimu přenesení daňové povinnosti včetně jejich účetního řešení. Souběžně je zde ukázán princip kolotočových daňových podvodů a jejich řešení v podobě režimu přenesení daňové povinnosti. V praktické části jsou různé transakce uvedeny do komplexního ilustrativního příkladu.
Vedoucí práce: Monika Randáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses