Komparativní analýza nezaměstnanosti České republiky a Estonska v letech 2005-2018 se zaměřením na dosažené vzdělání pracovní síly - Gajdaczek, Martin; Škoda, Jiří; Rotschedl, Jiří, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Práce se zabývá analýzou a srovnáním vývoje nezaměstnanosti mezi Českou republikou a Estonskem, s následným zaměřením na vzdělání mezi lety 2005-2018 Teoretická část zahrnuje úvody do teorií nezaměstnaností a lidského kapitálu, dále je zde uveden popis fungování a struktur vzdělávacích systému obou zemí, který přináší prvotní zjištění, že systém vzdělávání České republiky je odlišný od systému vzdělávání Estonska. V závěru teoretické části jsou popsány politiky zaměstnanosti daných zemí, z kterých vyplývá rozdílnost politik zaměstnanosti mezi Českou republikou a Estonskem. V praktické části je provedeno srovnání mezi oběma zeměmi v rámci demografických faktorů, vybraných faktorů ovlivňující trhy práce a dále srovnání vývoje nezaměstnanosti a politik zaměstnanosti ve sledovaném období. Tato srovnání nachází rozdíly mezi Českou republikou a Estonskem, co se týče složení obyvatelstva v rámci pohlaví, úrovně průměrné a minimální mzdy, i dopadů krize na míru nezaměstnanosti. V poslední části zaměřené na dosažené vzdělání je dokázáno, že výše dosaženého vzdělání má vliv na postavení osob na trhu práce.
Vedoucí práce: Jiří Škoda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses