Aktuální trendy v oblasti boje proti daňovým únikům na úrovni EU se zaměřením na směrnici ATAD a její implementaci do české legislativy - Bittner, Boris; Finardi, Savina; Tepperová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Bakalářská práce se zbývá tématikou agresivního daňového plánování na úrovni EU. V teoretické části práce je nejdříve stručně sepsán úvod do problematiky, který pojednává o vývoji jednotlivých inciativ v boji proti agresivnímu daňovému plánování na úrovní EU nebo OECD. V této části je také mírně představen projekt BEPS, z kterého částečně čerpala EU při představení vlastních pravidel. Následně se teoretická práce zabývá, již samotným představením směrnice ATAD, u které je kladen důraz na vysvětlení a představení všech zaváděných pravidel. V návaznosti na směrnici ATAD je v závěru teoretické části představena forma, jakou se tato směrnice implementovala do české daňové legislativy. V této kapitole jsou představeny jednotlivá pravidla s odkazy na ustanovení, která je v České republice upravují. V praktické části je analyzován dopad nově implementovaného pravidla pro omezení odpočitatelnosti úroků na české daňové subjekty. Pro tuto analýzu byly vybrány 3 společnosti, které byly podrobeny výpočtu na reálných datech. Výsledkem je poté snaha o zobecnění závěru, na jaké tuzemské daňové poplatníky se bude nové pravidlo vztahovat.
Vedoucí práce: Savina Finardi
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses