Analýza úvěrů na financování bydlení a porovnání jejich nákladovosti - Podstatová, Nikol (2020)
Bakalářská práce se zabývá analýzou úvěrů ze stavebního spoření a hypotečních úvěrů, které patří mezi nejznámější nástroje na financování bydlení v ČR. Prostřednictvím metody komparace se snažím tyto dva druhy úvěrů vzájemně porovnat a shrnout jejich výhody a nevýhody. Tato metoda nám potvrzuje, že nelze jednoznačně určit, který z úvěrů je výhodnější. Vždy spíše záleží na aktuální nabídce a výhodách, kterými se banky a stavební spořitelny snaží svůj produkt zviditelnit. Nejprve však stavební spoření a hypoteční úvěry charakterizuji, uvedu podmínky poskytování úvěrů a zaměřím se na vývoj těchto produktů v posledních letech. Další část práce se věnuje změnám, které přinesla pandemie COVID-19 včetně jejich dopadu na hypoteční trh. Následně představím aktuální nabídku stavebních spořitelen a vybraných bank poskytujících úvěry na českém trhu a v závěru práce se podívám na modelové příklady stavebního spoření a hypotečních úvěrů.