ASEAN-EU : Ekonomická integrace v rozdílných mezinárodních měnových podmínkách - Dao, Thi Lan; Durčáková, Jaroslava, 1941-; Šíma, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
ASEAN je dynamicky se rozvíjející region a představuje centrum pro mezinárodní obchod a atraktivní destinaci pro přímé zahraniční investice. EU dosáhla vysokého stupně integrace, vytvoření společného trhu a měnové unie. EU patří mezi největší obchodní partnery ASEAN a také patří mezi největší investory v regionu. Cílem této diplomové práce je porovnání rozdílných měnových podmínek, za kterých byly tyto dvě organizace budovány a provedení analýzy bilaterálního obchodu mezi členskými státy organizací ASEAN a EU pomocí sestavení gravitačního modelu zahraničního obchodu. ASEAN je velice diverzní region z hlediska národních měn, zatímco EU formovala měnovou unii s jednou společnou měnou. Pro analýzu byla vybrána panelová data v období 2000-2018 a byly aplikovány následující odhady: souhrnný OLS odhad, model fixních a náhodných efektů. Výsledkem analýzy bylo zjištění dlouhodobého vztahu bilaterálního obchodu na hodnotě HDP obou zemí, volatilitě měnových kurzů a vzdálenosti.
Vedoucí práce: Jaroslava Durčáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses