Analýza kreditného rizika P2P lending spoločností - Koreň, Martin; Juhászová, Jana; Palán, Luděk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Táto bakalárska práca sa zaoberá problematikou nástupu novej formy financovania pomocou peer-to-peer (P2P) lending spoločností. Rozmáhajúci sa trh s mikropôžičkami prináša mnoho benefitov, avšak aj rizík, tak veriteľom, ako aj dlžníkom. Prvá, teoretická časť tejto práce, sa venuje vymedzeniu základných pojmov. Definuje subjekty, zúčastňujúce sa na procese požičiavania P2P lending, vymedzuje riziká, ktoré dané subjekty podstupujú, a popisuje trh s P2P pôžičkami a jeho predpokladaný vývoj. V neposlednom rade skúma charakteristiky P2P pôžičiek a dlžníkov a ich vzťah k úverovému riziku. Druhá časť tejto bakalárskej práce, časť empirická, sa zaoberá analýzou dát z portálu Bondora, ktorý patrí k jedným z najlepšie hodnotených súčasných P2P platform. Venuje sa tiež neparametrickému testu rozdielov medzi „dobrými“ pôžičkami a úvermi v zlyhaní v súvislosti s demografickými a ekonomickými charakteristikami. V závere tejto časti sa nachádza komparácia rizikovosti poskytnutých úverov na základe hodnotenia spoločnosti Bondora a reálneho stavu zlyhaní.
Vedoucí práce: Jana Juhászová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses