Implementační rámec řešení průmyslového Internetu věcí - Sládek, Pavel; Maryška, Miloš; Pour, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Disertační práce je zaměřená na oblast Internetu věcí, a to konkrétně na aplikaci Internetu věcí (IoT) v prostředí průmyslového podniku.Cílem disertační práce je návrh architektonického rámce pro návrh řešení v konceptu průmyslového Internetu věcí a ověřit ho na návrhu konkrétních řešení průmyslového IoT.V analytické části práce je posouzený aktuální stav v oblasti Internetu věcí se zaměřením na průmyslovou oblast, Průmysl 4.0 a prostředí energetiky. Jsou popsané základní principy fungování IoT a specifika spojená se sbližováním provozních a informačních technologií. Jsou prozkoumané stávající architektonické rámce, které jsou dostupné pro návrh řešení Internetu věcí. Pomocí multikriteriálního hodnocení jsou identifikované hlavní architektonické rámce, které jsou podrobené detailní analýze a informace z nich získané jsou použité pro návrh vlastního architektonického rámce orientovaného na návrh řešení průmyslového Internetu věcí. Je provedená rešerše nad technologiemi, které se používají pro implementaci řešení Internetu věcí. Cílem rešerše je identifikovat specifické technologie, které jsou nasazované pro pokrytí potřeb průmyslového IoT.Hlavní část práce je věnovaná návrhu architektonického rámce IIoT-IF, Industrial Internet of Things Implementation Framework. Nejprve je navržená metodická část rámce, následně stanovená kategorizace komponent řešení IIoT, identifikované samotné komponenty řešení, popsané vzory, do kterých jsou komponenty organizované a stanovení způsobu, jak zajistit systémové kvality řešení průmyslového Internetu věcí. Návrh rámce IIoT-IF je interně provázaný a konzistentní, jednotlivé části jsou používané napříč rámcem a rámec poskytuje prostředky pro návrh řešení průmyslového Internetu věcí.Rámec IIoT-IF je ověřený na třech případech pro
Vedoucí práce: Miloš Maryška
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor disert. práce]; disertace; dissertations